Ik manifesteer een perfecte blogpost

Dat religie de deur uit wordt gegooid, zoals een vuilzak de avond voor de ophaling, dat wisten we al langer. Jongeren breken zich los van de gewoontes die vorige generaties meekregen van hun ouders. Is een wetenschappelijkere kijk op de wereld de oorzaak van de daling religiositeit? Of zijn we van religiositeit overgestapt naar spiritualiteit?

Jongeren zetten zich af van het traditionele geloof. Ze zijn nog steeds geïnteresseerd in het transcendente aspect van het leven, maar doen dat op een meer individualistische manier. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je je bij een van de religies voegde. Het woord religie stamt af van het Latijnse woord religare wat gebonden betekend. Vroeger was religie of zingeving meer georganiseerd, tegenwoordig is het voornamelijk een individueel proces (Versteegh, 2012). In dat individueel proces komt er plaats voor andere manieren van spiritualiteit.

Hoe verplaatsen jongeren zich door die reis van spirituele ontdekking? Ook over dit onderwerp valt er enorm veel te vinden op TikTok. Het lijkt wel alsof elk deel van Youth Culture beïnvloed wordt door dat platform. Doordat je op de For You page video’s te zien krijgt van mensen die je niet kent, gaan er veel deuren open. Jongeren worden blootgesteld aan culturen, rituelen en overtuigingen. Er gaan nieuwe werelden open, die voordien nog niet ter beschikking stonden. De app zorgt momenteel voor een tweede globalisering, die informatie niet enkel beschikbaar maakt, maar het ook wereldwijd verspreid.

We weten al dat religie vervangen wordt door spiritualiteit en dat TikTok een katalysator is, maar wat betekent spiritualiteit eigenlijk. Het woord stamt af van het Latijnse spiritus, wat geest betekent. In de essentie gaat spiritualiteit over het bovennatuurlijke, maar de focus ligt vooral op de persoonlijke innerlijke ervaringen van die persoon. Daardoor kunnen zeer veel dingen als spiritueel aanzien worden. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren vooral spirituele waarde toekennen aan de confrontatie met mooie natuur en meditatieve sporten zoals yoga.

De invulling van spiritualiteit heeft over het algemeen twee vormingen. De confrontatie met mooie natuur verwijst eigenlijk naar iets magisch en op een manier ook iets goddelijks. Deze vorm van spiritualiteit zal zich verder kunnen ontwikkelen tot de heropleving van de natuurgodsdiensten. Mensen zullen veel meer in contact komen met het innerlijke natuurlijke en zullen de band opzoeken met de aarde.

Persoon met affirmaties op hun voorhoofd geschreven

De tweede invulling van spiritualiteit gaat over de meditatie. In tegenstelling tot de confrontatie met de natuur, is meditatie een moment om terug te komen tot jezelf. Je focust je niet op het grootste van de natuur, maar op het innerlijke in jezelf. Mensen proberen rust en veiligheid te vinden. Ze gebruiken hun spiritualiteit om hun mentale welzijn te verbeteren. Er zijn meer en meer mensen die positieve affirmaties luidop zeggen tegen hunzelf om ze te manifesteren. Manifesteren wilt zeggen dat als je het luidop zegt tegen jezelf dat je het gaat geloven en dat het zal waarkomen. In de toekomst zal mindfulness een zeer belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven.

Ik ben spiritueel, in de zin van dat ik wel meer en meer met manifesteren, edelstenen, affirmations etc bezig ben, door tiktok weliswaar (uiting van spiritualiteit, n.v.d.r).

Camille – 19 jaar

Spiritualiteit is volop aan het opkomen. Zowel de innerlijke als uiterlijke manieren zullen een plaats krijgen in het dagelijks leven van vele jongeren. Het is een broodnodig om de mentale problemen te verwerken, waar onze generatie zo hard mee kampt. Of het genoeg zal zijn, dat moeten we nog moeten zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: